Difusió » Entrevistes » Fitxa de la entrevista
09-10-2011

PEP ROTGER ELABORA OLI A CAIMARI AMB OLIVES D’ARBRES CENTENARIS I ENVASA AMETLES TORRADES MOLT GUSTOSES

Mercat pagès

NO HI HA ALTRE CAMÍ QUE ARRIBAR AL CONSUMIDOR FINAL.
En Pep Rotger de Can Verano de Caimari, fa ametles mallorquines torrades i oli verge extra d’olives de muntanya que comercialitza amb la marca Cas Col•lector.

Sempre has fet de pagès Pep?

No, primer menava camions i excavadores. Però el món de la construcció no m’agradava i pensava que mai m’hi podria realitzar, per això el vaig deixar l’any 1994.

I què fas ara?

Duc olivars a la muntanya, ametlers, garrovers i tenim ovelles. Duc unes 25 hectàrees d’olivar: darrera el puig de n’Escuder, a ets Horts, sa Palatera, Can Bernat... D’ametlerar en duc unes 20 hectàrees a Son Vivot, Talapí i altres finques.

Estàs content d’haver deixat la construcció?

Quan vaig deixar la construcció les ametles i les garroves duien bon preu. De llavors ençà els preus han baixat i la construcció ha tengut anys molt bons, fins ara que ha caigut en picat. No m’empenedesc d’haver triat el camp.

Hi pots viure?

Sí, però he passat els meus problemes i no trobes cap ajuda quan l’has de menester. El món pagès és un món que depèn molt de les subvencions. Hem de fer coses com crear productes de qualitat que ens donin un valor afegit i puguem fer rendibles les explotacions. No hi ha altre camí que arribar al consumidor final fent productes de molta qualitat.

Tu ja has començat a trescar aquest camí?

El 2003 vaig començar aquesta línia. Vaig posar en marxa la marca Cas Col•lector i faig oli i ametles torrades. Amb pocs recursos econòmics, poc a poc. Vaig aconseguir el registre de sanitat i d’indústria, que em permeten etiquetar els meus productes i vendre’ls a tercers. No sé com me n’he sortit. A Mallorca, que és un paradís, pareix mentida que la gent que té iniciatives sigui tan mal tractada i ho hagi de passar tan malament. Et trobes amb les portes tancades.

Com et surt l’oli?

Enguany he fet un oli de 0,26 graus, un veritable oli “pata negra”. De cada any surt millor. És un oli molt afruitat, amb el punt d’amarg que li donen les olives mallorquines. És un oli que, gràcies a l’oliva mallorquina, té un retrogust excel.lent. Hi pos un poc d’arbequina.

Et du molta feina l’olivar de muntanya?

L’olivar té avantatges i inconvenients. Si hi tens ovelles no t’has de preocupar de fer els bordalls. Du quatre vegades més feina fer els bordalls que no exsecallar. Les ovelles, a més, adoben el sòl d’una manera natural. Exsecallam en anys alterns, l’altre any feim les tanyades. Has de fer el tractament contra la mosca i contra els fongs. L’olivera mallorquina és molt sensible als fongs i a l’ull de gall que fa caure la fulla.

Com culls l’oliva?

La de taula la cull a ma. No en volen molta, s’està perdent el consum a favor de l’oliva de la península que va a meitat de preu. L’any passat es va vendre a 1,50 el quilo i fa 15 anys anava a 2 euros. Per fer oli la cull amb un vibrador de ma i teles.

Creus amb l’oliva mallorquina?

Sí, és injust el que passa amb les oliveres mallorquines de muntanya, que ara ningú s’enrecorda d’elles. La denominació d’origen es va fer per tres varietats d’oliva, empeltre, arbequina i picual, però no són tres varietats iguals. Trob que la mallorquina o empeltre hauria de tenir un reconeixement especial. Les oliveres de muntanya són menys rendibles i contribueixen al paisatge de Mallorca. Hi has d’haver nascut per fer-hi la feina. Se li hauria d’haver fet un reconeixement: a l’olivera mallorquina i a la gent que l’ha estimada. Per això jo no estic dins la denominació d’origen, perquè vull fer l’oli talment com crec que s’ha de fer. Vull ser honest amb jo mateix.

Com fas les ametles torrades?

Vaig collir la meva ametla i vaig triar l’ametla dels arbres més vells, la més gustosa. Ametla sobretot d’ametlers gomosos o verderetes. Però no trobava ningú que me la volgués encetar per poder triar el bessó. No trobes suport. Faig torrades d’uns 100 quilos. La vull torrar amb llenya d’ametler, per això estell ametlers morts perquè la llenya sigui ben seca. De cada vegada em surten millor. Amb l’ametla es pot arribar a fer un producte fantàstic.

« Tornar
© 2009 Unió de pagesos • ContacteMapa webInici